fbpx

Ei Selkäkipuja – Part I

Terve

Oikein hyvä ja aurinkoista kesää jokaiselle, lipevät heti alkuun pois alta.

Olen jo pidempään halunnut kirjoittaa tämän jutun mutta sille ei ole ollut mahdollisuutta, mutta nyt on. Kuten ehkä olette jo hetken lukenut näitä ajatus oksennuksia niin useassa ollut sama maaninen viittaus mun epäkunnossa olevaan selkään ja siihen, kuinka se on rajoittanut pelaamista / elämää. 

Selkäähän on tutkittu erilaisin menetelmin mutta Magneettikuvausta ei ole koskaan tehty, jotenkin aina tehty kaikkea muuta. Koska asia ei sen tarkemmin lähtenyt ratkeamaan niin päätin tuossa reilut pari vuotta sitten, että jumppaan sen kuntoon. Sopivasti samoilla ajoilla Rouva ilmoittautui CrossFit Kirkkonummen ALKU kurssille ja sai kipinän monipuoliseen urheiluun. On se aina ollut kova liikkumaan mutta en tällä tavalla. No siitä sitten muodostui meille oma juttu, mitä on kyllä ollut tosi kiva duunaa kimpassa.

No mitä tässä parissa vuodessa on nyt saanut aikaiseksi? Jos mietitään ihan lukuina niin ehkä muutos ei ole niin suuri kuin voisi olettaa, mutta olen tarkoituksella tehnyt tiettyjä asioita varovaisesti tuon selän takia enkä lähtenyt repimään. Oli kyseessä ollut mikä vaan painonnosto liike niin aina olen lähtenyt Tekniikka edellä rakentamaan ja sitten vasta lisännyt painoja. No mutta sitten lukuihin.
Helmikuussa 2016 jumpissa tein noin 20 vastaa, 15 punnerrusta, 3 raakaleukaa ja ehkä 50kg maastavetoa. Rive, Tempaus, kyykyt ja monet muut painonnosto liikkeet oli jotain surkuhupaisen ja säälittävän rajamailla. En ollut varma itkeäkö vaiko nauraa. Mutta piti vaan todeta se tosiasia että luuli olevansa paremmassa kunnossa mitä oikeasti oli.

No jos vertaan nykyiseen niin esim. Murph jumppa 100 Leukaa, 200 Punnerrusta ja 300 ilmakyykkyä + ~3,2km juoksua menee 40 min ajassa. Maastaveto oli viimeksi 125 kg, Rive tulee joku 90kg ja Tempaus jossain 50-60kg hujakoilla, en ole pitkään aikaan kokeillut maksimia. Vatsoja ja leukoja teen pari kertaa viikossa tällaisen EMOM (Every Minute On the Minute) treenin missä teen 3 raakaleukaa ja 10 vastaa per minuutti x 10 min. 2016 en olisi voinut edes haaveilla moisesta. Kehonhallinta on parantunut valtavasti ja olen esimerkiksi oppinut kippi liikkeitä; Leuanveto, Rinta Tankoon ja  Käsilläseisontapunnerruksissa.

Eli ukko on paljon vahvempi ja paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin ja tämä on selkeästi auttanut selän kanssa olemisessa, toki välillä joku jumppa on osunut pahasti selkään, esim kerran tehtiin hirmuinen kasa Seinäpalloa ja vähän kurotuin ottaa palloa kiinni ja ai että se vihloi herkusti tuonne selkään. Et kyllä tässä pitää edelleen jatkaa huolella tekemistä ja olla repimättä liian isoja painoja. Hitaasti vaan kerätä voimaa ja sitä kautta vahvistua.

No miten tämä sitten vaikuttaa golfiin, no monellakin tavalla. Ehkä huonona asiana on se, että olen selkeästi lintsannut venyttelyt, eli olin aikaisemmin huomattavasti notkeampi, en enää. Tästä pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa taas venyttelee. Olen lähes joka kevät käynyt vetää TrackMan tutkalaitteeseen palloa ja noin +5-8 mph on noussut mailanpäännopeus. Se on myös näkynyt kentällä välillä hyvinkin pitkinä lyönteinä mutta se mitä enimmäkseen tullut on se helppous. Tuntuu että helpommalla saa pallon lentämään sen matkan mihin piti aikaisemmin tehdä niin hirveästi töitä.

No valitettavasti kaikki tämä jumppaaminen ei ole poistanut kokonaan kipuja selästä mutta on auttanut valtavasti. Edelleen kun menin pelaamaan tai treenaa golfia selkä tuli todella kipeäksi ja yritin erilaisten Golf Pro:n kanssa swingiä tutkia, että mikä siinä olisi ja miten voisi olla helpompi liikkua että ei tulisi tätä tiettyä rasitusta selkään, välillä auttoi ja välillä ei, joskus oli todella kipeä ja kaikki suoranaisesti vitutti. No ajattelin, että jos otan kunnolla taukoa golfista ja niin se siitä rauhoittuisi, olin joku 6kk ilman että edes koskin mailoihin ja rinta pöyheäni marssin hallille lyömään palloja, no meni kaikki 30 min kun oli selkä aivan puuduksissa ja ätatti otsassa.

No nyt 2018 alkoi sitten Valmentajan Ammattitutkinnon viimeinen jakso Vierumäellä ja ryhmä kokoontui ekalla jaksolle opiskelee. Siellä oli hyviä keskusteluja ongelmasta ja vähän sain ajatuksia, uusia ajatuksia, uusia näkökulmia. Mutta sitten seuraavalla jaksolla tuli JackPot!  Siis se todellinen Heureka.

Golf ammattilainen Henrikki Tolonen tekee tällaisia 3D analyysejä pelaajista ja swingeistä. Hank on muutenkin perehtynyt biomekaniikkaan ja voiman tuottamiseen erityisen paljon. No kerroin hänelle ongelmasta ja sovittiin että tehdään tällainen 3D analyysi, et mitä dataa saadaan minun swingistä ja mitä sen avulla voisi tehdä. No hittolainen, sieltä näkyi selkeästi ne asiat mitä yritin tehdä, asioita joilla yritin välttää kipua ja samalla selvisi, että ne myös aiheuttaa kipua. #OMG Oli aika hölmistynyt olo. En oikein tiennyt mitä siinä ihmetellä. No muutamana muun Pro:n kanssa siinä sitten mietittiin, että mitä tehtäisiin tämän korjaamiseksi. Keksittiin pari treeniä ja otettiin pari videota.  Löin jonkun 2h palloja verkkoon ja selkä ei tullut kipeäksi. Kelaa, niin nopeasti pystyttiin korjaamaan kivun aiheuttaja, kun se saatiin Hank:n osaamisella ja laitteilla kaivettua esille. Siis ihan mieletöntä. En meinannut pysyä nahoissani kotimatkalla vaan soitin melkein jokaiselle henkilölle jonka tunnen joka pelaa edes vähän golfia.

Oikeasti jos teillä on yhtään selän kanssa ongelmia golfissa niin suosittelen erittäin lämpimästi varaamaan oman ajan heti www.hanktolonen.com osoitteesta ja alkaa taas nauttimaan kivuttomasta golfista.

Olen nyt käynyt treenaa golfia, pelannut kolme kierrosta golfia ja vielä kertaakaan ei ole selkä tullut kipeäksi.

Seuraavassa blogissa kerron mitä taikoja se Henrikki teki ja miksi selkä tuli kipeäksi ja miten sitä lähettiin korjaamaan.  Tiiserinä jotain tällaista tulossa.


Ihanaa päästä taas pelaa golfia ja vaikka peräkkäisinä päivinä, ei tullut edes ajatuksena mieleen viime kesänä saati edellisenä.  

Piis!