Erilaisia lyöntejä

Heips.

Joo, tästä on aikaisemminkin tullut mainittua mutta Golfissahan on useita erilaisia lyöntejä. Pelaaja voi lyödä korkeita, matalia, vinoja, suoria ja vaikka ja mitä. Se pallo voi osua niin moneen eri kohtaan lavassa ja maila liike voi aiheuttaa niin monta erilaista kierrettä palloon.

Pallolla on oikeastaan vain muutama erilainen lento, jos pois suljetaan huonot lyönnit. Kylkkäriä ei lasketa lennoksi, se on käärmeentappo lyönti. 🙂


Kuvassa on kunnollisten lyöntien eri vaihtoehdot, eli ei niitä oikeasti nyt niin montaa ole, 9 kpl. Tässä ei nyt oteta huomioon onko pallon lento korkea vai matala.

Mutta mihin me sitten tarvitaan niitä kaikkia erilaisia lyöntejä? Tosiasia on kumminkin se että perus klubipelaaja yrittää (rukoilee) että tulee suora lyönti. Monesti klubipelaaja lyö hyvän lyönnin mutta lopputulos on huono, koska usein pelaaja seisoo väärää suuntaa, eli ei sinne minne luulee lyövänsä.
Vähän paremmat klubipelaajat tietää miten lyödään Draw tai Fade, mutta onko ne koskaan harjoitellut niitä? En usko.

No tämä oli pitkä johdanto siihen mitä ajattelin seuraavassa runoilla.

Vappuna kävin pelaa ensimmäisen ysin Suomessa ja oli niin hieno keli. Olin Kurk Golf:ssa pelaa ja se oli oikesti todella hyvässä kunnossa, vaikka griineillä oli pitkä ruoho niin pallo meni loogisesti, se ei mennyt kuin mato kentällä. No Kurkin Hill kenttä mitä olin pelaa on sillee hyvä/helppo mulle. Siellä mä pärjään mun perus lyönneillä oikein hyvin. Yleensä lyön pientä Draw kierrettä ja jos sitä ei tule niin pallo lentää suoraan. Koska olen vasuri ja kenttä vielä on piirretty niin että lähes kaikki kaarteet on vasemmalta oikealle, joten voin rauhassa paukutella omia lyöntejä sen suurempia miettimättä. No Vapun kunniaksi puttaminen oli helppoa. Löin ihan ok lyöntejä, pari huonoa avausta mutta ne oli tarpeeksi hyviä että homma eteni. Lähipeli oli hyvää ja sain kaikista Chippi Putti, joten ei sakkoja jos missasin griini, mutta sitten tuli pari pitkää puttia jotka meni inee ja siitä se pari pöröö sitten syntyi, pelasin siis kesän eka ysi -1 tulokseen. Hetken siinä kuvittelin että olen talvella oppinut golfaa… 🙂 Joo, voitte arvaa olin niin väärässä!!! Pari kertaa tuuli tuli sivusta että mun Draw draivi pysyi suorana tuulta vasten ja oli ihan väylän vasemmassa reunassa, mutta hyvässä paikassa väylällä.

Torstaina menin pelaa asiakaitten kanssa Rönnäs kentälle, kenttä on kiva, mä tykkään siitä. Torstaina oli ihan  törkee tuuli, ja mä tiesin jo parkkiksella että nyt ollaan pulassa. Ei mulla ole vielä niitä lyöntejä mitä arvelin tarvitsevani. Ai mitä lyöntejä, esim sivutuuli vasemmalta oikealle ei toimi mun Draw lyönnille koska tuuli vaan lisää siirtymän määrää. Joten mun pitäisi osata lyödä Fade tuulta vasten että saan pallon lentää “suoraan” tai pysymään väylällä.

No nyt tullaan siihen että on uudet mailat. Noi Titleist mailat heittää palloa korkeammalle, tai pallon lennon lakipiste on korkeamalla kuin aikaisemmin, niin se aiheuttaa sen ongelman että tuulessa perus lyönneillä ollaa vähän ihmeissään. No koska palloon oletuksena tulee enemmän kierrettä niin erilaisten lyöntien tekeminen ei mene ihan kuten aikaisemmin. Tai menee se, mutta pitäisi opetella uudestaan uusilla mailoilla. Paljonko se Fade on? Mikä on matala? En ole päässyt treenaa joten Fade lyöminen uudella draiverilla on todella vaikeata, siitä tulee helposti Block vasemmalle ja fade jää tekemättä. Tai matala lyönti, miten ihmeessä mä sen teen jos palloon tulee enemmän jenkaa? Reeniä!

No nyt kun en ole kerinnyt reenaa näitä erilaisia lyöntejä ja sitä että kuinka pitkälle pallo lentää etc. Niin Rönnäs kenttä aiheutta äärettömästi hankaluuksia, kyllä mä sain avauksia kentälle mutta se jatko oli sitten haastavaa. Esim yhdellä PAR 5:lla löin 3xRauta 4:sta, koska sivutuuli oli niin kova. Monessa kohdassa jätin Hybridin veke koska se olisi noussut taivaaseen, joten yritin painaa Rauta 4:lla erilaisia vetoja.
Lopputulos oli se että mä en osaa ja kenttä & tuuli alisti mua oikein kunnolla. Ei tässä ketään, itsetunto kestää sen ja siitä tulleet kommentit. Nyt pitää vaan saada vähän aikaa ja mennä reenaa.

Tänään olin pelaa Kytäjällä SE:n. Siihen ryhmään tuli pari junnua jotka pelaa 0 tasoituksella. Hitto että on makee kattoa nuorten lyömistä kun ne taipuu niin hienosti. Mutta kyllä jätkät löi pitkälle palloa. Oli myös hieno seurata kun ne aina kerto mitä kierrettä vedetään ja sitten ne löi sen. Ne oli todella taitavia. Pysyin ihan hyvin poikien mukana ja pelasin niitten kanssa 64 tiiltä, entinen valkoinen. Kytäjä on sieltä todella pitkä, tai ainakin mulle.:)
No vaikka kentällä oli kova tuuli niin pystyin painaa omia lyöntejäni ilman että olin pulassa koko ajan. Kenttä oli todella hyvässä ruohossa, mutta griinit oli juuri ilmattu. Joten puteista ja tuloksesta en ottanut niin ressiä. Lähinnä että sain niitä lyöntejä aikaiseksi ja palloa griinille.
Tänään jostian syystä sain paremmin lyötyä matalia lyöntejä, joten kai siellä Rönnäsissä jotain oppi vaikka peli ei sujunutkaan. Koska pari kertaa painoin kivan matalan pallon lipulle.

Se mitä yritin pitkästi kertoa on että jokaisen pelaajan olisi hyvä opetella erilaisia lyöntejä, ja ihan oikeasti opetella niitä. Ei niin että lyö kolme lyöntiä rangella ja luulee että se meni hyvin. Vaan selkeesti miettii rangella että minne pallo lähtee ja mistä se kiertää takaisin. Sitten rohkeassti alkaa lyömään niitä kentällä. Siellä kentällä niitä tarvitaan eikä rangella. Koska Golf on kumminkin tarkkuuspeli niin siellä kentällä pitää pystyä lyömään erilaisia lyöntejä. Välillä tuulta vasten tai tuulen mukana. Jonnekkin kulman taakse tai puiden yli, oksien ali tai vaan pystäyttää nopeasti bunkkerin taakse. Se on sitä Golfin pelaamista. Ei siellä valitettavasti pärjää yhde/kahdella erilaisella lyönnillä. No okei, nyt tullaan kohtaa millä tasolla haluaa Golfia pelaa. Mutta sen jokainen tietää itse, tarviiko opetella vai ei.
Kyllä mä suosittelen että edes vähän rangella tutkii että miten sen pallon saisi kiertää johonkin suuntaa, tai lyödä matalia, ja kirjaa muistiin kuinka pitkälle pallo meni.
Jos vaikka Slice piinaa draiveja niin alkaa opetella Hook:n lyömistä?

No joo, mä taas kerron lisää kuulumisia.

-Nakki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *