fbpx

Mitä fittauksessa tapahtui?

Kuten tossa jo aikaisemmin kerroin, selkä alkaa olemaan parempi ja yritän päästä tulevana kesänä pelaamaan paljon enemmän kuin aikaisemmin. Myös opetukset on taas valikoimassa, parina edellisenä vuonna en pitänyt kuin jonkun max 15h opetuksia. Ei vaan pystynyt tällä selällä. No nyt näyttää paljon positiivisemmalta, että tästä se taas lähtee.

No kävi sillälailla hauskasti, että yksi mun oppilaista on vasuri ja se hankki mun vanhat mailat, siis kaikki. Joten oli aika hankkia uudet työkalut. Olen aina suositellut kaikille oppilaille, että Fittauksen kautta mailat “pitää” hankkia. Siis itsekkin menin Fittaamaan uudet mailat Olarin Golf Balance. Siellä on erittäin osaava henkilökunta ja paljon erilaisia välineitä oikeinden työkalujen löytämiseksi, ja varsinkin kun olen vasuri niin vaihtoehtoja testaa on yleensä vähän. Mutta Balance hoiti homman hienosti.

Perus homma menee niin, että lämmitellään hetki, mitkä kiinnostaa ja sitten aletaan optimoimaan. Balancessa on Trackman käytössä ja Mizuno laite. Mizuno Swing DNA. Mizuno laitetta en ollut aikaisemmin nähny, se on varteen kiinnitettävä anturi, joka laski dataa kolmen lyönnin perusteella.

Aloitimme Mizuno laitteella mittaamisen, ajatuksena oli saada alku dataa minkä painoinen/jäykkyss olis minun swingille hyvä. Koska minulla ei tällä hetkellä ole mikään hirmu kova mailanpäännopeus. Tällä hetkellä keskiarvo on just pari mailia alle PGA Tour keskiarvon. Jos nyt pääsen kesällä reenaa ja saan Swingin toimimaan vähän tehokkaammin niin uskon, että se nousee just sen PGA Tour keskiarvon päälle, se on ihan riittävä, ei mun tarvitse sen kovempaa palloa lyödä. Toki jos tulee enemmän vauhtia niin ei se haitaksi ole. 🙂

No Mizuno laite kertoi, että tällä hetkellä mun swingissä on todella kova tempo ja siksi suositteli Stiff vartta ja jos muistan oikein niin 165 g. Mut tästä en ole varma. Vaikka periaatteessa se mun mailanpäännopeus ei ihan suoraan huuda sitä. Tästä sitten testiin valittiin Project X 6.5 Stiff varsi, edellisissä mailoissa oli KBS Stiff varret ja sitä edeltävissä Project X Flight varret. Lapana oli Titleist AP2 i7. Siinä hetken vetelin palloja ja alkoi keskiarvo muodostua, sitten kokeilein saman valmistajan LZ versiota jossa varsi kevenee aina kun maila pitenee. Tämä varsi tuntui paljon paremmalta. En sitten muita varsia enää alkanut kokeilla, koska tämä tuntui todella hyvältä ja luvutkin oli ihan järkeviä.

No mitä lukuja sitten katteltiin fittauksen aikana. Alla on Trackman lukuja.

Tuossa listassa on ne mitä itse seurasin, Mailanpäännopeus, Pallon nopeus, Lähtökulma, Kierteen määrä, Lentomatka, Osumakeskeisyys, Lennon lakipiste/korkeus ja Mailan Dynaaminen aste osumassa. No miksi näitä? Kaiken perusta on se, kuinka kovaa maila kulkee ja kuinka puhtaasti pystyy palloon osumaan. Jos mailassa ei ole vauhtia niiin ei se pallo voi lentää vaikka kuinka puhtaasti siihen osuisi tai jos mailassa on aivan sikana vauhtia, mutta ei osu palloon, niin ei palloon siirry energiaa. No näistä sitten johdetaan lähtökulma, eli lähteekö pallo missä kulmassa etenemään, kierre jne.
Tähän liittyy sitten dynaaminen kulma. Tämä kertoo vähän siitä, että miten kädet on osumassa, esim mulla tuossa on 24,5 astetta, joka on vähän korkea vs PGA Tour keskiarvo eli se kertoo minulle, että kädet ei mene osumasta lavan edellä vaan jää vähän taakse, joka lisää mailan nostokulmaa osumahetkellä. PGA Tour keskiarvo i6:lle on 20,2 astetta. i7:lle se olisi vähän enemmän, mutta ei viisi astetta lisää. Lähtökulma on myös pari astetta enemmän kuin PGA Tour keskiarvo.

Kun katsoo pallon lentoa 152m ilmassa ja PGA Tour keskiarvo on 157M niin “tehokkaammalla” swingillä saisin pallon lentämään saman matkan. Periaatteessa en tarvitsisi lisää vauhtia jos tavoitteena on PGA Tour keskiarvot.

Tavoitteena on siis päästä treenaamaan ja saada osuma palloon vähän optimaalisemmaksi ja sitä kautta optimoutua pallon lento tämän hetkisellä mailanpäännopeudella. Luultavasti kun saan tämän harjoiteltua niin mailaan tulee myös vähän lisää vauhtia koska mailan huippunopeus osuu paremmin pallon kohdille.

Pelissä se tarkoittaa, että voin lyödä vähän hiljempaa palloa ja pääsen silti ihan kohtalaiset matkat ilmassa, uskon, että tämä taas auttaa selän kanssa. Mutta tuleva kesä kertoo miten hommma etenee.

Vähän itseä jännittää.

P.s. Leppävaaran GoGolf Range on avattu, nyt vaan opetukset kalenteriin ja laitetaan teidän swingit kuntoon kesän pelejä varten.

-Teemu