fbpx

Miten Alitat 100-90-80 lyöntiä? Part I

Viime päivinä olemme päässeet nauttimaan vämhemmän rakeisista keleistä ja hieman lämpimämmästä ilmastosta, tämä alkaa monen golffarin sydämmessä sykkiä ja pelaamaan tekisi mieli. Mutta sitten usein huomaa että tulos saattaa junnaa paikoillaan, vaikka olisi ammattilaisen suosittelelemia harjoituksia suorittanut? No ei huolta, me aloitinmme sarjan sinulle jolla voit luontevasti muuttaa omaa pelin keskiarvoa.

Golfissa jokainen lyönti lasketaan, 30 cm ohi mennyt putti tai 250 m avauksen päätyminen vesiesteeseen, tuo aina vähintään yhden lisälyönnin, eli jokainen osa-alue on tärkeä.

On hyvä pysähtyä pohtimaan oman pelin eri osa-alueita, mitä heikkouksia niissä on ja miten niitä voisi kehittää, jotta kierroksen lyöntimäärät tippuisivat. Tietenkin jokaisella pelaajalla on erilainen tilanne, mutta seuraavassa olemme jakaneet pelin neljään eri osa-alueeseen ja voisit pohtia omaa peliä niiden kautta, onko jokin niistä se ns. lyöntisyöppö?

Taustatietoja: jos pelaat tasoituksella esim. 36, niin on oletusarvo, että päädyt greenille 3-4 lyönnillä ja puttaat 2-3 (4) kertaa,  tai jos sinun tasoitus on 18, niin päädyt greenille 2-3 lyönnillä ja puttaat 1-2 (3) kertaa eli ota aina huomioon oma taitotasosi, kun pohdit väylän ihanne PAR lukua.

Usein kuulee sanottavan, että lähipeli ratkaisee. Toisaalta totta, toisaalta ei. Silloin lähipeli ratkaisee tai sen merkitys on suuri, jos olet päässyt 2-3 lyönnillä (PAR 4) noin alle 100-50 m päähän greenistä. Jos tätä ennen olet jo lyönyt yli 5 kertaa, niin sen väylän tulosta ei välttämättä edes hyvä lähipeli enää ratkaise, mutta totta kai voi onnistuessaan mahdollistaa tuloksen 6 – 8.

Osa 1: Avaus: 5 – 10 lyöntiä pois

Osa 2: Väyläpeli ja lähestyminen: 5 – 10 lyöntiä pois

Osa 3: Lähipeli: 5 – 10 lyöntiä pois

Osa 4: Putti: 5 – 10 lyöntiä pois

Pohditaan, mistä nipistetään lyöntejä pois sinun eduksesi.

Avaus:Pro Sallinen - Driver

Onnistunut avaus on sellainen, mikä päätyy väylälle tai ihan väylän viereen, noin 100 – 250 m päähän avauspaikasta.

Miksi näin suuri haitari: yleensä junioreilla, vasta-alkajilla ja naisilla avausten keskimääräinen pituus on 100-160 m luokkaa ja miehillä keskimäärin noin 180-200 m.

Jos avauksessa ei onnistu eli;

  • lyödään ohi, kylkeen tai ns. kynttilä eli pallo nousee jyrkästi ylös ja tipahtaa hyvin lähelle
  • lyödään vinoon eli ns. Slaissi tai Hook (nopeasti oikealle tai vasemmalle kääntyvä lyönti), joka ei ole lyönnin jälkeen pelattavissa hyvältä paikalta
  • avauslyönti aiheuttaa lisälyönnin (1. pallo menee hukkaan, vesiesteeseen jne.)
  • jotain muuta, minkä vuoksi avauslyönnin jälkeen ei päästä jatkamaan peliä ilman lisälyöntejä

Jos edellä mainittuja asioita tapahtuu kierroksen aikana yli viidessä avauksessa, niin sinun on parannettava avausta ja saatava varmuutta avaukseen, sillä jo 5 epäonnistunutta avausta tuottaa sinulle 5 x 1-2 lyöntiä lisää eli 5 – 10 lyöntiä per kierros.

Ratkaisu:

  •  Selvitä Golfopettajan kanssa, mikä lyönnissäsi aiheuttaa edellä mainittuja epävarmuus tekijöitä. Yleensä lyöntitekniikka ei ole ehkä tarpeeksi toistettava, minkä takia avaukset ovat haastavia.
    •  Kokeile esim. Draiverin sijaan P3 (puu kolmosta) tai hybridi mailaa. Draiveri on osalle pelaajista bägin haastavin maila, koska siinä tahtoo korostua haasteet, jos lyöntitekniikassa on liikaa vaihtelua. Pitkä varsi ja pieni nostokulma tuovat tähän lisää haastetta.
    •  Lyö rauhallisemmin. Useasti tulee tunne, kun ottaa Draiverin käteen, että pitää lyödä lujaa ja pitkälle. Valitettavasti usealla pelaajalla tekniikka ei ole tarpeeksi hyvä, jos lyödään ns. lujaa. Toisaalta Draiveri on jo valmiiksi pidempi maila, kun muut mailat, niin pallo kyllä lentää osuessa pidemmälle, vaikka sitä ei lyö täysillä.
    • Voit saada POIS 5 – 10 lyöntiä!

Pro Koski